You are at:

Menu

Materiale til opgaven

Bøger og artikler

Start i god tid med at lede efter materiale. Ofte vil der være mange elever på GG og andre gymnasier, der skriver om de samme emner, så begynder man først at kigge efter bøger i sidste øjeblik, risikerer man, at de gode allerede er lånt ud.

Man kan finde meget materiale på internettet, men rigtige bøger og artikler bør også være en vigtig del af grundlaget for opgaven.

Kig på historiehylderne på GG’s bibliotek og spørg gerne på biblioteket om hjælp til at finde relevante bøger og artikler. Du kan også lede efter materiale på dit lokale bibliotek.

Se gerne efter bøger, der er eller ligner undervisningsbøger til gymnasiet. Så vil de være skåret til, så de passer til jeres brug. I den slags bøger, vil der ofte være kilder, du kan bruge.

Husk at der kan være gode, korte afsnit om jeres emne i oversigtsbøger om Verdens- og Danmarkshistorien, og tit kan I også finde noget brugbart i et godt leksikon som Nationalencyklopædien eller Wikipedia.

Tal også med din lærer om materiale til opgaven.


Internettet er fantastisk – når det bruges med omtanke

Internettet er en fabelagtig ting, og du skal naturligvis bruge nettet i forbindelse med din opgave. Men du må ikke ukritisk bruge oplysninger fra mærkelige hjemmesider, du lige er faldet over. Den slags risikerer at trække ned ved i bedømmelsen af din opgave.

Du skal tænke nøje over, om det er gode, troværdige sider, du bruger.

I løbet af 1.g får du et modul om kildekritik på nettet. Hos Skrivopgave.dk kan du også læse om, hvad du skal se efter, når du vurderer internetsiders troværdighed.


Leksika og databaser på internettet

En ret sikker måde at bruge internettet på, er at anvende velkendte leksika, databaser som SKODA (med FaktaLink og Infomedia-avisartikler) og portaler med kvalitetssikrede links.

SKODA-databasen får du en introduktion til i løbet af 1.g. Du kan også spørge biblioteket eller din lærer om hjælp. Siden kræver en adgangskode, som du skulle have fået besked om.

Når du begynder arbejdet med dit emne, så er det nærmest sikkert, at du vil kunne få meget ud af at finde de relevante artikler på Nationalencyklopædien og Wikipedia. Så gør det!

Skriver du om Europa- eller Verdenshistorie, så husk også at kigge på den engelske udgave af Wikipedia (eller andre sprog). Der findes langt flere og langt større artikler på de udenlandske versioner af leksikonet.

Leksikon for det 21. århundrede er en anden god mulighed. Leksikonet er skrevet fra et venstreorienteret udgangspunkt, men rummer mange gode artikler, ikke mindst om historiske emner.


Pas på snyd med internettet

En særlig fare ved internettet er, at du skal passe ekstra godt på ikke at komme til at kopiere noget ind i din opgave på en måde, så du har snydt. Straffen for den slags er hård!

Læs mere her på siden om snyderi og om, hvordan du kan undgå at snyde.

 You are at: