You are at:

Menu

Sådan undgår du at skrive af

Hvordan undgår I at komme til at skrive af? Hvordan undgår I at snyde? Det meste af, hvad I ved om jeres emne, har I jo fra bøger og artikler skrevet af andre.

Det grundlæggende er, at I ikke må tage sætninger, der er skrevet af andre, og udgive dem for jeres egne. Det er simpelthen at stjæle. Det er ikke nok at copy-paste nogle linjer fra nettet og så skifte et par af ordene ud. Det er også tyveri.

I må heller ikke tage andres tanker og udgive dem for jeres egne.

Hvad skal I så gøre?

I skal udtænke og formulere jeres sætninger selv. Fagudtryk, I læser i en bog, skal I naturligvis ikke lave om på, men de andre ord skal helst være jeres egne.

Det er svært. Der vil altid være lidt afsmitning fra de tekster, man læser. Det kan ikke være anderledes, og det er også OK, hvis bare det ikke bliver til egentlig afskrift.

For at undgå for stærk afsmitning kan du bl.a. gøre følgende:

• Brug helst flere tekster som baggrundsstof, når du skriver et afsnit. Bruger du kun en enkelt tekst, er der større risiko for, at du kommer til at kopiere den.

• Læs et afsnit i en bog, som du skal bruge, og læg bogen væk, når du selv skal formulere dig. Hvis du sidder og kigger i bogen, mens du selv formulerer dig, er der større risiko for, at du kommer til at skrive af.

Vær forsigtig med at copy-paste ting fra internettet direkte ind i det dokument, der skal blive til den færdige opgave. Du risikerer at glemme, det er noget, du har kopieret, og så vandrer det ind i din tekst. Sker det, så har du snydt. Også selvom du ikke har været ude på at snyde. I stedet kan du lave et særligt dokument til noter fra nettet. Så ved du, at ting i dét dokument skal bearbejdes, inden du kan bruge det i din opgavetekst. Husk i øvrigt, hvis du kopierer noter fra internettet ind i et dokument på denne måde, at kopiere den præcise webadresse med over i dokumentet og notér datoen ned, så du har de nødvendige oplysninger, hvis du får brug for at lave en fodnote. Det samme, hvis du skriver noter til noget, du læser i en bog: Sørg for med det samme at notere ned, hvor det kommer fra.

Skal man bruge noget, man har læst i en tekst til sin opgave, er der grundlæggende to muligheder:

1. Enten citerer man ordret fra teksten i citationstegn (” ”) og med en præcis note, der angiver, hvor man har citatet fra.

Eller også:

2. Omskriver man det, man har læst, til noget, der ligger så langt fra det originale, at man med god samvittighed kan kalde det sit eget – og så sætter man i øvrigt også i de fleste tilfælde en note på, for selvom ordene er ens egne, så er tankerne ofte stadig lånt fra andre, og så skal man huske at kvittere for det med en note.

Man skal altid bruge citationstegn, når man gengiver ord skrevet af andre, og fodnoter, hvor man viser, hvor man har de ord og tanker fra, som man har hentet hos andre.

Gør man det, så undgår man at snyde med sin opgave.

 You are at: