You are at:

Menu

Materiale til opgaven

Start i god tid med at lede efter materiale. Ofte vil der være mange elever på GG og andre gymnasier, der skriver om de samme emner, så begynder man først at kigge efter bøger i sidste øjeblik, risikerer man, at de gode allerede er lånt ud.

Man kan finde meget materiale på internettet, men rigtige bøger og artikler vil i de fleste tilfælde være en vigtig del af grundlaget for opgaven.

Kig på hylderne på GG’s bibliotek og spørg på biblioteket om hjælp til at finde relevante bøger og artikler. Du kan også lede efter materiale på dit lokale bibliotek.

Se gerne efter bøger, der er eller ligner undervisningsbøger til gymnasiet. Så vil de være skåret til, så de passer til jeres brug. Men find også bøger og andet materiale, der er beregnet for ’voksne’. Svære ting ser godt ud på litteraturlisten og udløser pluspoint ved bedømmelsen af opgaven. Omvendt trækker det ned ved bedømmelsen, hvis det benyttede materiale er for let; f.eks. hvis det er bøger skrevet til folkeskoleelever.

Husk at tale med dine vejledere om materiale til opgaven. Det er først og fremmest dit eget ansvar at finde noget brugbart materiale, men ofte vil dine lærere have gode tips til, hvad du kan bruge.


Internettet er fantastisk – når det bruges med omtanke

Internettet er en fabelagtig ting, og du skal naturligvis bruge nettet i forbindelse med din opgave – ved nogle typer af opgaver vil nettet måske ligefrem være din vigtigste kilde til information. Men du må ikke ukritisk bruge oplysninger fra tilfældige hjemmesider, du lige er faldet over. Hvad en eller anden tosse har skrevet i en blog er ikke brugbart materiale. Hvis du bruger utroværdigt materiale fra nettet, risikerer det at trække ned ved bedømmelsen af din opgave. Du skal derfor tænke nøje over, om det er gode, troværdige materialer fra nettet, du bruger.


Leksika og databaser på internettet

En god måde at bruge internettet på, er at anvende velkendte leksika, databaser som SKODA (med FaktaLink og Infomedia-avisartikler) og portaler med kvalitetssikrede links.

SKODA-databaserne har du sandsynligvis fået en introduktion til i løbet af 1.g. Du kan også biblioteket eller dine vejledere om hjælp. På denne side findes en vejledning i at finde avisartikler i Infomedia-databasen med danske avisartikler, som er meget anvendelig især i forbindelse med samfundsfaglige emner. SKODA-databaserne kræver en adgangskode, som du har fået besked om via Lectio.

Husk at man også tit kan finde noget brugbart i et leksikon som Wikipedia. Leksikonartikler er især gode, når man skal begynde arbejdet med at sætte sig ind i et emne. Senere i processen skal der mere omfattende materialer til. Husk også at kigge på den engelske udgave af Wikipedia eller andre sprog. Der findes langt flere og langt større artikler på de udenlandske versioner af leksikonet.

Brug leksikonartiklerne til at skaffe dig viden om det emne, du undersøger i din SRP. Det er en rigtig god ide. Men husk at censor ikke bliver glad, hvis hun kan se, at du har skrevet hele afsnit i din opgave ud fra et par opslag på Wikipedia. Så har du ikke lavet nogen særlig dyb og grundig undersøgelse. Du skal altså huske også at anvende bedre materialer og henvise til dem i noterne.


Pas på snyd med internettet

En særlig fare ved internettet er, at du skal passe ekstra godt på ikke at komme til at kopiere noget ind i din opgave på en måde, så du har snydt. Straffen for den slags er hård!

Læs mere her på siden om snyderi og om, hvordan du kan undgå at snyde.

 You are at: