You are at:

Menu

Sådan finder du avisartikler i Infomedia-databasen

Sidder du og mangler noget materiale om dit emne, er der den sædvanlige løsning med at google lidt. Det kan der komme meget godt ud af, hvis du sørger for at sortere de useriøse hits fra, så det skal du endelig blive ved med at gøre.

Et problem er dog, at man med en Google-søgning ikke kommer ned i lukkede betalingsdatabaser. En af dem, man ofte kan have brug for, især i samfundsfag, er Infomedia, som rummer næsten alt, hvad danske aviser har skrevet de seneste 10-20 år.

Her følger en vejledning i at finde avisartikler i Infomedia-databasen.


Adgang til basen

Gå ind på

http://skoda.emu.dk

Klik på 'Infomedia'.

Når du kommer til en log-in side, skriver du GG's brugernavn (et tal) og GG’s adgangskode (en blanding af tal og bogstaver).

Du har fået besked om brugernavn og kodeord i Lectio. Bemærk at kodeordet skifter ca. hvert halve år. Spørg dine vejledere, hvis du er i tvivl.


Søgning efter artikler

Herefter kan du lave en søgning (evt. en udvidet søgning).

Søg bare i den kildegruppe, der automatisk er valgt, 'Danske medier".

Du søger nu i teksterne fra de vigtigste danske aviser i hvert fald 10-15 år tilbage, nogle gange endnu længere. Alt efter, hvad du vælger i feltet 'Periode'.

Hvis du kun vil have de nyeste artikler, så vælg en kort periode at søge på. Arbejder du med et emne, hvor det ikke er så vigtigt, om en artikel er et halvt eller fem år gammel, så husk at sætte 'periode' derefter.

Måske får du mange hits. Så må du hurtigt skimme de første linjer igennem, som du kan se på oversigterne over søgeresultatet, og vælge de artikler ud, der ser ud til at kunne være relevante. Du kan også prøve at vælge fanebladet 'Udvidet søgning' og indsnævre din søgning lidt, så du får færre hits.


Sådan gemmer du fundne tekster

Gem de tekster, du kan bruge, eller print dem ud. Hvis du gemmer dem ved at klippe dem over i et Word-dokument, så husk at få overskriften med forfatter, titel, avis og publikationsdato med.

De fleste tekster i Infomediabasen er i rå tekst, så billeder, illustrationer m.v. er ikke med. For de seneste år er der dog en del artikler, der også ligger i en pdf-udgave, så de ser ud præcis som i avisen. Hold øje med, om der er et lille pdf-symbol under datoen ude til venstre på listen med artikler, du har fundet, og hent artiklen i pdf-format, hvis du har mulighed for det.

Bruger du en Mac-computer kan du i øvrigt printe de rå tekster som et pdf-dokument ved i udskriv-menuen at klikke på den lille pdf-knap og vælge ’Arkiver som pdf...’ Det kan nogle gange være mere praktisk end at printe dem på papir.


Sådan skriver du artiklerne på din litteraturliste

Avisartikler, du finder i Infomediabasen, og som du bruger i din opgave, skal du skrive på din litteraturliste. Du skal ikke skrive dem på, som om det er internetlinks. De skal anføres på samme måde, som hvis du havde fundet teksten i en rigtig avis. Den kan gøres på flere måder, men her er en, der er almindelig og brugbar:

Jensen, Hans: "Regeringens fald", Information 22.10 2009.

Altså:

Efternavn, Fornavn: "Titel på artiklen", Avisens navn, dato og år.

Artiklens titel sættes i anførselstegn, mens avisens navn med skrå (dvs. i kursiv).


SKODA-databaserne giver også adgang til Faktalink-artikler

En lille ting til sidst: Via det ovenstående link:

http://skoda.emu.dk

og det samme brugernavn og password, som du bruger til avisdatabasen, får du også adgang til FaktaLink, som er en samling på flere hundrede artikler om aktuelle emner, skrevet til brug i en uddannelsessammenhæng. Du kan evt. lige se efter, om der er et eller flere FaktaLink-artikler om dit emne.

FaktaLink er ikke så 'fine' at have på en litteraturliste, som avisartikler, bøger m.v., så lad være med at basere alt for meget af opgaven på dem. Men brug dem f.eks. til at læse dig ind på dit emne. De er som regel gode og meget pædagogisk skrevet.

 You are at: