Amerikansk flyvende fæstning.

Blandt de mange fly, der faldt i briternes hænder ved den tyske overgivelse i maj 1945, var denne Mistel-maskine på Tirstrup flyveplads. Piloten sad i jagerflyet og kunne over målet frigøre den ubemandede bombemaskine, som var fyldt med sprængstof, så den kom til at fungere som en gigantisk bombe.

 

Et storangreb afblæses

Danmark blev aldrig udsat for kæmpemæssige luftangreb som dem, der ramte Tyskland. Men en enkelt gang var det tæt på.

Den 2. april 1945 blev en amerikansk luftflåde bestående af 708 svære firemotorers bombefly sammen med en jagereskorte på 618 fly sendt af sted fra baser i England for at udradere de vigtigste tyske luftstøttepunkter i Danmark: Aalborg, Grove, Vandel, Skrydstrup, Værløse og Kastrup. Flyvepladserne i Danmark var på dette sene tidspunkt af krigen fyldt med tyske fly, som den britiske feltmarskal Montgomery frygtede, kunne blive en trussel mod hans styrkers fremrykning i retning af Slesvig-Holsten og Danmark.

Da de allierede bombemaskiner nærmede sig Jylland, blev operationen imidlertid aflyst på grund af dårligt vejr over målområderne. Med ringe sigtbarhed ville de civile danske tab blive for store. Maskinerne måtte vende om. Det største luftangreb mod Danmark under 2. verdenskrig endte med aldrig at blive gennemført.

Angrebene mod GestapoRusserne bomber Bornholm

Plakat med advarsel mod sprængbomber.

Plakat med advarsel mod brandbomber.

Tab i forbindelse med luftangreb.