Bomberamt ejendom i Esbjerg.

Ødelagte huse i Vorup ved Randers efter at en allieret maskine den 30. august 1944 havde tabt en bombe. Seks personer mistede livet.

Under 2. verdenskrig blev der kastet 3.269 sprængbomber og 22.298 brandbomber over Danmark fra allierede – først og fremmest britiske – fly.

Mere end 25.000 bomber lyder umiddelbart af meget, men sammenlignet med, hvad der ramte andre lande, er det et beskedent tal. Den samlede bombemængde på 1.000 til 1.500 tons svarer til et sted mellem en tredje- og en femtedel af, hvad der i krigens sidste tid blev nedkastet over Tyskland på et enkelt døgn.

De fleste bomber faldt i forbindelse med allierede maskiners overflyvning af Danmark på vej til mål i Tyskland. Nogle gange ramte bomberne Danmark på grund af fejlnavigation – det var ikke ualmindeligt, at bombeflyene, når der var dårligt vejr og lav sigtbarhed, havnede mange hundrede kilometer fra deres mål, så maskiner der troede at befinde sig over Nordtyskland i stedet befandt sig over Jylland, når de udløste bomberne.

Andre gange var bombningerne nødkastninger fra fly, der havde maskinskade eller var blevet ramt af tysk beskydning og var nødt til at lette sig for bombelasten, inden turen gik tilbage til Storbritannien.

Endelig blev Danmark i et mindre antal tilfælde udsat for såkaldte sidste udvejs angreb. Hvis de allierede bombefly ikke kunne finde et mål i Tyskland, angreb de på tilbagevejen fabrikker, havne, jernbanelinjer eller tyske militæranlæg i Danmark.

Luftkrigen i EuropaAngrebene mod Aalborg og Nyborg

Sprængstykke fra kraftig britisk bombe.

Bomber nedkastet over Danmark 1940-1945.

Resultatet af en 4.000 punds minebombe kastet over Vejle.